Kytice sezóny • Podzim

Kytice sezóny • Podzim

Společně s Katkou z agentury Svatba s příběhem jsme pro Vás připravili podzimní kytici, která může zdobit Váš interiér nebo si takto můžete sami vytvořit působivou svatební kytici. 

Na diskusním fóru pro nevěsty se často řeší, z jakých květin by mohla být svatební kytice složená v konkrétním ročním období. Krásné fotky svatebních kytic ze zahraničí mohou být velmi inspirativní, ale v našich podmínkách někdy nerealizovatelné. Společně vám ukážeme aktuální podzimní kytici, jež by mohla ozdobit nejen váš jídelní stůl, ale i nevěstu, plánující podzimní svatbu.

Připravila jsem pro Vás kytici, která je složená z následujících rostlin:

Barvené dubové listí (Quercus) - dubové listí je u nás k sehnání celý podzim, ale můžete ho nahradit i listím, které na podzim padá a tím si rozšířit barevnou škálu v kytici.

Ptačí zob (Ligustrum vulgare) - jako jediný z rodu je rozšířen v Evropě, u nás ho můžete běžně vidět i ve městech. Jeho černé plody můžeme nasbírat od podzimu do zimy.

Řimbaba obecná (Tanacetum parthenium) - jako název je také často používán heřmánek (Matrecaria), který připomíná vzhledem i svou vůní. K sehnání je u nás od léta do podzimu.

Jiřina (Dahlia) - jiřina je typickou podzimní rostlinou, najdete ji na většině českých zahrad. Skvěle se hodí do podzimních kytic a má spoustu barevných kultivarů. Ve svatební podzimní kytici může svým květem často nahradit oblíbené jarní pivoňky.

Šípek (Rosa canina) - šípky jsou plody růže šípkové. Roste planě v přírodě, ale různé druhy šípku jsou k nám i dováženy, takže výběr je od mini červených šípků, velké oranžové až po šípky černé.

Pámelník bílý (Symphoricarpos albus) - bílé plody keře pámelníku rostou na podzim a velmi dlouho drží na stonku. U nás ho můžete běžně najít v parcích.

Světlice barvířská neboli saflor (Carthamus) - tato rostlina dozrává začátkem září a je u nás běžně k dostání celý podzim. Hodí se do podzimních kytic pro svoji oranžovou barvu. Také se hodí na sušení.

Veškeré květiny a plodiny jsou běžně dostupné jak v obchodech, tak v naší přírodě, takže si doma zvládne kytici udělat téměř každý.

Foto / Ondřej Kaftan