Kytice sezóny • Zima

Kytice sezóny • Zima

S Katkou, z agentury Svatba s příběhem jsme zpět s naším mini seriálem na téma sezónní (svatební) kytice. Po minulé podzimní pro Vás máme pochopitelně kytici zimní, kterou jsme stihli odfotit ještě před aktuální oblevou.

Voňavá zimní kytice, kterou jsem připravila, je uvázaná z těchto rostlin:

Borovice (Pinus) – všichni ji známe z našich lesů. V zimě je to nezbytná součást dekorací. V kyticích vypadá efektně a navíc je provoní. Do kytic můžete samozřejmě použít jakékoliv jehličnany.

Blahovičník (Eucalyptus populus) – jedná se o tropický strom či keř. Je typický svými stříbrnými listy a pronikavou mentolovou vůní. Je velmi oblíbeným doplňkem kytic.

Listopadka (Chrysanthenum santini) – chryzantémy jsou částo spojovány spíše se smutečními vazbami. Přesto se skvěle hodí i do svatební floristiky nejen svou podobností s kopretinou či heřmánkem ,ale také pro svou trvanlivost.

Šater (Gypsophila) – u nás známá také jako nevěstin závoj pro svou oblibu zejména ve svatební floristice. Běžně se pěstuje i na našich zahradách. K sehnání je po celý rok v barvě bílé nebo růžové.

Máčka (Eryngium) – ostnitá bylina bodlák. U nás ho v jiných podobách běžně potkáte na loukách. Kvete v bílozelené a modré barvě. Je vynikající na sušení, takže ho můžete využít do trvanlivějších dekorací.

Kručinka (Genista) – jedná se o poloopadavý keř. Většinou ji můžete vidět ve žluté barvě, ale dají se sehnat i v bílé a růžové. Pro svůj bohatě květy posetý stvol může být v kyticích náhradou všednějsího nevěstina závoje.

Okrasný chřest (Asparagus plumosus) – rostlina podobná kapradinám s jemnými jehličkami. Je vhodným doplňkem kytic, protože působí velmi jemně a nenápadně. Pěstovat si ji můžete i doma v květináči.

Jícnovka (Eustoma) – velmi oblíbená květina, zejména ve svatební floristice. Má křehké a jemné květy, od bílé přes růžovou až fialovou. U nás se jí moc nedaří, takže je většinou dovezena ze zahraničí. Seženete ji po celý rok.

Drátovec (Calocephalus) – pěstuje se jako balkonový keřík, který má šedo – stříbrnou barvu. Použít do kytice ho můžete přidělaný na drátku, nepotřebuje vodu, protože po uschnutí vypadá stále stejně. Je ideálním doplňkem zimních dekorací.

Rozrazil (Veronica) – vidět ho můžete běžně i v našich podmínkách. Jedná se o bylinu, která roste převážně ve vřesovištích. U nás je běžně k dostání v bílé a fialovo-modré barvě.

Hledík (Antirrhinum) – můžete jej běžně potkat v našich zahradách. Hledík kvete téměř všemi barvami. Délkou stvolu s květy se hodí pro vazbu "rozevlátějších" kytic a dekorací; navíc má jemnou vůni.

Jako doplněk zimní kytice či dekorace můžete použít například i různé šišky, my jsme používali borovicové. V kytici vypadají efektně a navíc podtrhnou zimní atmosféru.

Foto / Ondřej Kaftan